Sunday, February 21, 2010

Brasiilia karnevalitraditsioon

Lubasin valgustada mõnigaid Brasiilia karnevali eripäraseid traditsioone ja tavasid. Karneval tähistab katoliku maade pidustusi enne 40 päevase paastuperioodi algust, mis eelneb ülestõusmispühadele. Kalendris varieerub see niisiis sarnaselt lihavõtetele. Brasiilia karnevalil ajalugu on muidugi eripärane, sest selle kujunemine oli tugevalt mõjututatud aafrika ja indiaani religioonist ja kultuuritraditsioonidest.

Karnevalid on erinevates Brasiilia osades väga erinevad. Kostüümide traditsioon levis Brasiiliasse 17. sajandil kui Euroopast, muusikatraditsioonid on aga täiesti brasiiliapärased. Need arenesid välja peamiselt Brasiilia kirdeosas Salvador-Bahia piirkonnas.
Peamiseks muusikaks ja tantsudeks olid Aafrikast kaasa toodud rütmid, mis 20. sajandil arenesid välja sambaks ja lugematuteks teisteks muusikastiilideks.

Brasiilia koloniaalühiskond olid jagatud valgetest kreoolidest ülemkihiks ning tumedatest orjadest, indaanlastest ja nende kolme grupi segust koosnevaks alamkihiks. Kas
karneval oli koloniaalühiskonnas 18-19. sajandil võrreldav saturnaalide pidustustega Vanas-Roomas ? Vana- Rooma legendide kohaselt tähistasid saturnaalid otsekui sotsiaalsete rollide äravahetamist, mille käigus isandad pidid orje teenima. Arvatakse, et ka Brasiilia karnevali pidustustega võisid kaasneda sellised ideed, kuigi reaalsuses polnud neid võimalik kunagi rakendada. Tants ja muusika võimaldas nädalaks vaid unustada raske elu ülejäänud aasa jooksul. Koloniaalvõimud said orjade ja alamklassi pidustusi alati vägivaldselt piirata. Loomulikult olid pidustused seotud ka alamklassides levinud religioonitraditsioonidega, mis ühendasid endas katoliku, aafrika ja indaani usundite erinevaid elemente.

Tänapäeva karneval arenes välja 20. sajandi alguses Rios. Tänavatel hakkasid karnevali ajal liikuma eri linnaosade nn. blokid (bloco), mis musitseerides ja tantsides ringkäigus liikusid. See ongi karneval tänaval, mis toimub sel ajal paljudes Brasiilia suurtes ja väikestes linnades.

1928. aastal formeeriti Rios esimene samabakool - Deixa Falar - ning sealt sai alguse sambakoolide võistluse traditsioon. Sambakoolid on nagu karnevalile pühendunud klubid või oganisatsioonid, mis terve aasta jooksul karnevaliks valmistuvad. Ning nad peavad aasta jooksul tehtud tööd tõestama Sambadromil. Nende esinemist sambadroomil hindab zürii, hinnatakse kõike - kostüüme, esinemist, muusikat jne. See on muidugi meeletult keeruline süsteem, kuid karnavalile järgenvatel päevadel kogunevad brasiilased (vähemalt riolased) telerite ette hindamist jälgima.
Sellised võistlus toimub ka Sao Paolo sambadroomil. Muidugi, Sao Paulo toimuvat ei saa kudagi võrrelda Rios toimuvaga, kuid see mida mina siin näinud olen, on minu ootused juba igati ületanud. Ja Rios viibides nägin Sambadromi ja kõike seda mõne hetke jooksul väga lähedalt. Just selline ta ongi.



The night becomes day, the poor becomes rich, the plain becomes glamorous and the world biggest party becomes a serious competiton.


No comments:

Post a Comment