Friday, February 5, 2010

SP














Eestlastel on mitmeid kujutluspilte Brasiiliast ja muudest lõunamaadest - nt. et tänaval jooksevad ringi ahvid ning roomavad boad ja anakondad ning et kõndides võivad banaani või kookuspalmi viljad puu otsast pähe kukkuda. Kahjuks pole need aga väga tõepärased, vähemalt SP-s küll mitte.

Küll aga on üks kirjeldamatu sündmus - karneval. Eile õhtul käisime sõpradega vaatamas ühte nn. treeningut karnevaliks, mida nimetatakse samba kooliks (Escola de Samba). Sisuliselt kogunevad inimesed ühte suurde saali, kus toimub üks fanastiline sambaetendus, milles on igaühel võimalus osaleda. Meie vaatsime seda muidu esialgu kõrvalt, kuid kogemus oli iseenest maagiline. Mina polnud midagi sellist küll enne näinud. Sõnadega seda kirjeldada ei saa.

Brasiilias toimub veebruari keskpaiku niisiis aasta kõige tähtsam sündmus - karneval. Kui sa oled brasiillane, siis on loomulik, et karneval ongi sinu jaoks aasta kulminatsioon (teine kulminatsioon on ehk MM juunis). Tegelikult hõlmab karneval peaaegu kahte nädalat, mis on kõik vabad, ja mille käigus inimesed palju ringi reisivad. Maailma kuulsaim karnevalietendus toimub Rio de Janeiro Sambadromil. Mina vist sel korral sinna minna ei saa, sest karnevali ajal on seal on seal liialt rahvast ja muidugi väga kallis. Pigem plaanin järgmine nädal sõita kuhugile väiksemasse ja rahulikumasse linna ookeani ääres.

Ka teine kujutluspilt ostus tõeks. Pärast igapäevast pärastlõunast äikesetormi läks elekter ära ja mõned SP linnaosad, ka meie oma, olid pimedas. Ainult paar-kolm miljonit inimest. Ning võttis aega tunde et elekter tagasi saada. Me ei lasknud sellest aga tujul langeda ning jõime caiprinhat ning läksime sambat vaatama.

Liikluse erinevad aspektid on ka ikka müstilised. Kokku on linnas registreeritud 6 miljonit sõidukit. Kui palju neid tegelikult on, ei tea keegi. Ning ummikud on lihtsalt kogu aeg ja igal pool.
See-eest ühsitranspordiga on palju vaeva nähtud ja see on täitsa korralik. Bussid on mugavad ja mitte liialt ülerahvastatud. Hiiglaslik meroosüsteem on euroopalik ning väga turvaline. NIng mis kõige tähtsam - see on pidevalt laienemas. Mina tean uudist, mida paljud SP-lased ei tea. Juba märtsis avatakse ülikoolilinnaku lähedal uus metroopeatus, mis kindlasti sadade inimeste (eelkõige üliõpilaste) liikumist oluliselt kiirendab.

Peale autode on olemas ka kolmas tranpordiviis. Paljud SP tööinimesed kasutavad seda. Nimelt helikopter. SP pole metsikut loodust ega ahve, vaid hoopis maailma suurim helikopterpark, mis on täielikult mõledud linna teenindamiseks. Helikopterid võtavad juhtivtöötajad peale linnaäärsetest villadest ning maanduvad Av. Paulista kõrghoonete katusel.

No comments:

Post a Comment